Każda kobieta z cukrzycą typu 2 potrzebuje pokarmów o wysokiej zawartości magnezu. Oto dlaczego, co i jak zdobyć magnez potrzebny cukrzycy.

1. Dlaczego kobiety z cukrzycą typu 2 muszą zwracać szczególną uwagę na magnez:

Badacz na Wydziale Epidemiologii i Programu Genomiki i Żywienia, School of Public Health oraz Center for Metabolic Disease Prevention na University of California w Los Angeles, odkryli, że stosunkowo niewielka ilość magnezu w jedzeniu … tylko 100 mg dziennie … zmniejsza markery stanu zapalnego związane z zwężeniem tętnic i wysokim ciśnieniem krwi. Ponieważ stan zapalny sprzyja zarówno zwiększeniu masy ciała, jak i oporności na insulinę, codzienne spożycie 100 mg magnezu powinno być priorytetem dla kobiet z typem 2.

2. miejsce Co musisz jeść, aby uzyskać magnez?

Magnez można uzyskać z dowolnego zielonego pokarmu dla roślin. Rośliny nie mogą produkować chlorofilu bez magnezu … jeśli jest zielony i liściasty, to na pewno zawiera magnez. Z łodyg i liści widać, które warzywa w pojemniku na produkty zawierają najwięcej magnezu. Jeśli liście opadają do wewnątrz lub łodyga jest cienka i wiotka, roślina została wyhodowana przy minimalnej zawartości magnezu. Zielone warzywa z jędrnymi, ale delikatnymi łodygami i liśćmi, które „wstają i pozdrawiają cię” zawierają najwięcej magnezu.

Innymi dobrymi źródłami magnezu są orzechy, nasiona i produkty zbożowe w minimalnym stopniu przetworzone. Magnez jest zatrzymywany przez procesy szlifowania kamienia, ale jest tracony w procesach mechanicznego szlifowania. Magnez w kukurydzy jest znacznie łatwiej dostępny dla organizmu, gdy jest nityfikowany, co jest używane w Meksyku do wyrobu masy na tortille. Ziarna kukurydzy są moczone w wodzie ługowej, suszone i mielone, aby uzyskać masę na tortille lub kasze na płatki śniadaniowe.

3. miejsce Jak potrzebujesz magnezu?

Ponieważ magnez jest rozpuszczalny w wodzie w produktach spożywczych, nie należy mieszać produktów o wysokiej zawartości magnezu z dużymi ilościami produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, chociaż nawet łyżka stołowa (100 kalorii lub 420 kJ) tłuszczu stanowi problem w przypadku tego samego posiłku. Lepiej jest również unikać łączenia pokarmów bogatych w magnez z pokarmami bogatymi w garbniki, takimi jak herbata i jagody. I najlepiej też nie łączyć zielonych liści z soją, która zawiera wiele użytecznych składników odżywczych, ale także z naturalnymi „mydłami”, które zatrzymują magnez i inne minerały.

4. Co z suplementami?

Ze względu na spektrum składników odżywczych w prawdziwej żywności lepiej jest otrzymywać magnez z pożywienia niż z suplementów diety. Jeśli przyjmujesz suplementy magnezu, nie bierz więcej niż 400 mg na raz, aby umożliwić organizmowi przyjęcie pełnej dawki.