Magnez jest świetnym minerałem. Jest czwartym najczęściej występującym minerałem w organizmie i jest niezbędny dla zdrowia każdego z nas. Co ciekawe, około 50% magnezu zmagazynowanego w naszym ciele znajduje się w kości. Druga połowa znajduje się w komórkach tkanek i narządów naszego ciała, a tylko 1% znajduje się we krwi. Chociaż ilość we krwi jest tak mała, ciało bardzo ciężko pracuje, aby utrzymać tę małą liczbę na stałym poziomie.

Magnez jest minerałem występującym we wszystkich nieprzetworzonych produktach spożywczych. Niezmielone ziarno, ciemnozielone warzywa, owoce, orzechy i rośliny strączkowe zawierają duże stężenie. Chociaż istnieje obfitość całych pokarmów ze względu na zachodnią standardową dietę i możliwe problemy z zespołem złego wchłaniania, wiele osób może stworzyć sytuację, w której nie otrzymają wystarczającej ilości magnezu, aby utrzymać optymalne zdrowie.

Długotrwałe ćwiczenia, nadmierne pocenie się, przewlekła biegunka i karmienie piersią mogą powodować utratę dużych ilości podczas stosowania niektórych leków, takich jak leki moczopędne i naparstnica. Osoby z nadczynnością tarczycy lub niskim poziomem potasu mogą również cierpieć na niedobór magnezu. A skutki uboczne niskiego poziomu magnezu zaczynają się, zanim osiągną niebezpieczny poziom.

Złą wiadomością jest to, że Krajowe Badanie Zdrowia i Żywienia wykazało, że dieta większości dorosłych mężczyzn i kobiet nie zawiera zalecanych ilości magnezu niezbędnych dla optymalnego zdrowia. Może to być spowodowane tym, że większość Amerykanów nie je nieprzetworzonej żywności, a magnez jest tracony podczas przetwarzania.

Niedobór magnezu jest często pomijany, ponieważ objawy są tak różne zarówno pod względem rodzaju objawów, jak i ciężkości. Naukowcy powiązali niedobór magnezu z różnymi rodzajami chorób i nie mogą dokładnie powiedzieć, czy pierwiastki pojawiły się najpierw, czy niedobór jako pierwszy.

Niektórzy badacze powiązali również niedobór magnezu z następującymi warunkami z różnych powodów: alergiami i wrażliwościami chemicznymi, lękiem i innymi zaburzeniami psychicznymi, astmą, zaburzeniem deficytu uwagi, cukrzycą i zwapnieniem tkanek miękkich, w tym zastawek serca. Naukowcy odkryli również, że osoby z niedoborem magnezu mogą również cierpieć na fibromialgię, utratę słuchu, migreny, skurcze menstruacyjne, wypadanie zastawki mitralnej, skurcze mięśni, oczopląs, osteoporozę i TMJ.

Wiele z tych warunków było wspieranych przez dodanie magnezu. Na przykład badania wykazały, że prawie 50% osób cierpiących na migrenę ma niedobór magnezu i że suplement nie powoduje już bólów głowy. Wapń i magnez współpracują ze sobą, tworząc zdrowe kości. Chociaż suplement wapnia jest niezbędny dla tych, którzy chcą zapobiegać osteoporozie, ten suplement wapnia jest stosowany właściwie tylko wtedy, gdy jest sprzężony z magnezem, fosforem i witaminą K2.

Jeśli niedobór magnezu staje się wystarczająco niski, osoba wykazuje również anoreksję, nudności, wymioty, zmęczenie i osłabienie. Kiedy niedobór nasila się, te objawy obejmują problemy nerwowo-mięśniowe, takie jak drętwienie, mrowienie oraz skurcze lub skurcze mięśni.

Według National Academy of Sciences zalecane spożycie pokarmu dla magnezu wynosi 420 mg dziennie dla mężczyzn i 320 mg dziennie dla kobiet. Jednak przed dodaniem suplementów do codziennego schematu leczenia ważne jest, aby omówić swoje opcje z lekarzem rodzinnym. Przede wszystkim ważne jest, aby pamiętać, że każda witamina lub preparat mineralny ma wyższą biodostępność, gdy jest przyjmowany w swojej naturalnej postaci. Oznacza to, że twoje ciało pochłania więcej magnezu i ma więcej magnezu dostępnego po spożyciu przez żywność, a nie z substancji chemicznych wyprodukowanych w laboratorium.

Innym czynnikiem do rozważenia jest to, że istnieją pewne podstawowe warunki, które sprawiają, że dodawanie suplementów mineralnych do codziennego schematu leczenia stanowi wyzwanie. Na przykład osoby z zaburzeniami czynności nerek muszą zachować szczególną ostrożność, ponieważ magnez może się gromadzić i powodować bardzo niebezpieczną sytuację.

Najlepszym sposobem na dodanie dodatkowych ilości magnezu do diety jest spożywanie różnych produktów pełnoziarnistych, warzyw i roślin strączkowych. Potrawy magnezowe obejmują halibut, migdały, orzechy nerkowca, szpinak i wzbogacone ziarna.

Trwają badania mające na celu ocenę roli magnezu w regulacji ciśnienia krwi, cukrzycy, chorób układu krążenia i osteoporozy. Spożycie magnezu z pożywieniem nie stanowi indywidualnego zagrożenia dla zdrowia, ale dawka farmakologiczna może sprzyjać działaniom niepożądanym, takim jak biegunka i skurcze brzucha.